Mπότοξ

Τι είναι το Μπότοξ/Βοτουλινική τοξίνη

Το Μπότοξ είναι μια τοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και μπλοκάρει τις νευρικές δραστηριότητες των μυών γύρω από το σημείο της ένεσης.

Το Μπότοξ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ελάχιστα επεμβατικές, μη χειρουργικές αισθητικές θεραπείες. Εξάλλου, χορηγείται περισσότερες από έξι εκατομμύρια φορές το χρόνο.

Ουσιαστικά, το Μπότοξ που χρησιμοποιείται για αισθητικούς σκοπούς λειτουργεί παραλύοντας τους μύες γύρω από τα σημεία της ένεσης προσωρινά. Μπλοκάρει τα σήματα που στέλνονται από τα νεύρα στους μύες. Αυτό σημαίνει ότι ο εγχυόμενος μυς δεν μπορεί να κάνει σύσπαση. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση ή/και εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης.

Η βοτουλινική τοξίνη ουσιαστικά αποδυναμώνει ή παραλύει τους μύες όπου εγχέεται. Αυτό βοηθά τους μύες να χαλαρώσουν ώστε να μην συστέλλονται και να δημιουργούν δυναμικές ρυτίδες. Το Μπότοξ απενεργοποιεί προσωρινά συγκεκριμένους μύες στο πρόσωπό σας με βάση τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η βοτουλινική τοξίνη ουσιαστικά διακόπτει τα μηνύματα μεταξύ των νεύρων και των μυών για να σταματήσει ορισμένους μύες να συστέλλονται και να προκαλούν ρυτίδες.

 

Πώς δημιουργούνται οι ρυτίδες έκφρασης;

Υπάρχουν πολλοί τύποι αισθητικών θεραπειών που διατίθενται για να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη φυσική σας εμφάνιση. Το Μπότοξ είναι μια επιλογή για να απαλύνει τις υπάρχουσες γραμμές και ρυτίδες, να αποτρέψει την εμβάθυνση των ρυτίδων και επίσης να μειώσει τον κίνδυνο δημιουργίας νέων ρυτίδων. Αυτό το κάνει χαλαρώνοντας τους μύες του προσώπου σας. Το Μπότοξ δεν είναι πληρωτικό, επομένως δεν θα γεμίσει τις υπάρχουσες ρυτίδες. Ωστόσο, βοηθά στη μείωση της εμφάνισης των δυναμικών ρυτίδων, οι οποίες είναι ρυτίδες που εμφανίζονται όταν συσπάτε ορισμένους μύες. Για παράδειγμα, οι γραμμές που εμφανίζονται στο πρόσωπό σας όταν σηκώνετε τα φρύδια σας, όπως στην έκπληξη. Επειδή οι συσπάσεις των μυών είναι μια κοινή αιτία ρυτίδων, το Μπότοξ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων καθώς μεγαλώνετε για να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια πιο νεανική εμφάνιση.

 

Ποιος είναι καλός υποψήφιος για αισθητικές θεραπείες Μπότοξ;

Όπως και άλλες αισθητικές θεραπείες, το Μπότοξ δεν είναι για όλους. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το εάν είστε καλός υποψήφιος για ενέσεις Μπότοξ. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας σας, της υγείας σας, καθώς και των επιθυμητών αποτελεσμάτων σας. Γενικά, θα πρέπει να είστε τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή γενική υγεία πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με μπότοξ. Επίσης, ενώ κάθε άτομο είναι διαφορετικό, το Μπότοξ δεν συνιστάται γενικά σε περιπτώσεις που:

  • Έχετε νευρομυϊκές διαταραχές
  • Είστε έγκυος
  • Θηλάζουσες
  • Έχετε μυϊκή αδυναμία του προσώπου

Ένας καλός υποψήφιος για ενέσιμα αισθητικά Μπότοξ έχει καλή γενική υγεία, τουλάχιστον 18 ετών, και θέλει να θεραπεύσει μέτριες έως έντονες γραμμές και ρυτίδες του προσώπου. Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για το Μπότοξ. Για παράδειγμα, το Μπότοξ πιθανότατα δεν θα σβήσει όλες τις ρυτίδες στο πρόσωπό σας. Τα αποτελέσματα διαφέρουν επίσης από άτομο σε άτομο. Επομένως, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις προσδοκίες σας για να προσδιορίσετε εάν είστε καλός υποψήφιος για μπότοξ.

 

Αποτελέσματα από Μπότοξ

Όπως έχουμε αναφέρει, διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα από το Μπότοξ. Μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας για το τι να περιμένετε από το Μπότοξ με βάση τις συγκεκριμένες περιστάσεις σας. Ωστόσο, γενικά θα δείτε εξομάλυνση μέσα σε 24 έως 48 ώρες μετά τη θεραπεία με μπότοξ με πλήρη αποτελέσματα εντός 30 ημερών. Οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν ότι το πρόσωπό τους ζαρώνει και σχηματίζει γραμμές λιγότερο όταν συστέλλουν τους μύες του προσώπου τους και κάνουν ορισμένες εκφράσεις.

Τα αισθητικά ενέσιμα μπότοξ φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα του μπότοξ διαρκούν έως και τέσσερις μήνες για τη θεραπεία μέτριων έως σοβαρών ρυτίδων στο πρόσωπο. Για να διατηρηθούν τα αποτελέσματα, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερες θεραπείες, περίπου κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες καθώς το Μπότοξ φθείρεται. Εάν δεν λάβετε πρόσθετες θεραπείες, τότε οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν ότι οι ρυτίδες τους επανεμφανίζονται και μοιάζουν όπως πριν κάνουν μπότοξ Για μερικούς ανθρώπους, οι ενέσεις μπότοξ μπορεί να εκπαιδεύσουν τους μύες του προσώπου να χαλαρώσουν, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην παράταση των αποτελεσμάτων, επειδή οι μύες σας μαθαίνουν να συστέλλονται λιγότερο. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται συνεχείς θεραπείες για να διατηρήσουν τα αποτελέσματα.

 

Τι να περιμένετε από τα Μπότοξ

Εάν ενδιαφέρεστε για ενέσεις μπότοξ, το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας. Γνωρίζοντας τι να περιμένετε μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με αυτήν την αισθητική θεραπεία.

 

Κατά τη διάρκεια της Θεραπείας

Αφού καθορίσετε ποιες περιοχές θέλετε να θεραπεύσετε με Μπότοξ, ο γιατρός σας θα εξατομικεύσει τη θεραπεία για εσάς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνήθως λαμβάνετε μία έως τρεις ενέσεις ανά περιοχή θεραπείας χρησιμοποιώντας μια μικρή βελόνα για την έγχυση της βοτουλινικής τοξίνης στον μυ. Συνήθως θα αισθάνεστε λίγο έως καθόλου πόνο. Πολλοί άνθρωποι παρομοιάζουν την αίσθηση με το εμβόλιο της γρίπης, όπου υπάρχει ένα μικρό τσίμπημα και ένα ελαφρύ αίσθημα καύσου. Οι αισθητικές θεραπείες Μπότοξ συνήθως χρειάζονται μόλις 15 έως 20 λεπτά στο ιατρείο μας και οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες αμέσως μετά το ραντεβού τους.

 

Μετέπειτα φροντίδα

Θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις συγκεκριμένες οδηγίες μετέπειτα φροντίδας που θα σας δοθούν. Γενικά, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε το τρίψιμο ή το μασάζ στο πρόσωπό σας για τουλάχιστον 24 ώρες. Αυτό γίνεται για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του Μπότοξ σε άλλες περιοχές του προσώπου. Επιπλέον, συνήθως συνιστούμε να μην ξαπλώνετε για τουλάχιστον τέσσερις ώρες για τον ίδιο λόγο. Γενικά, θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να αποφύγετε την έντονη άσκηση, τις σάουνες, τα υδρομασάζ και άλλες δραστηριότητες που αυξάνουν τη ροή του αίματος στο πρόσωπό σας, γεγονός που μπορεί επίσης να οδηγήσει στο να μετακινηθεί το Μπότοξ αλλού και μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για μώλωπες. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να παρατηρούν αποτελέσματα μέσα σε 24 έως 48 ώρες, με τα πλήρη αποτελέσματα να εμφανίζονται μέσα σε περίπου 30 ημέρες.

 

Πόσο κρατά το αποτέλεσμα μετά τη θεραπεία;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίζονται μετά από 3 ημέρες περίπου. Το τελικό αποτέλεσμα το αναμένουμε περίπου στις 3 εβδομάδες όπου και γίνεται έλεγχος από τον ιατρό σας.

Τα αποτελέσματα διαρκούν κατά μέσο όρο 4-6 μήνες άρα για ένα μόνιμο αποτέλεσμα χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας 2-3 φορές το χρόνο.

 

Πότε μπορώ να ξεκινήσω τη θεραπεία με Βοτουλινική Τοξίνη;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για την έναρξη των θεραπειών. Σε συνεργασία με τον ιατρό σας και μετά από συζήτηση για το αποτέλεσμα που επιθυμείτε και τη λήψη του ιατρικού ιστορικού σας εκείνος θα σας κατευθύνει για το σωστό χρόνο έναρξης. Γενικά για την πρόληψη της δημιουργίας βαθιών και μόνιμων ρυτίδων η συνεδρίες μπορούν να ξεκινήσουν με την εμφάνιση των πρώτων μόνιμων ρυτίδων.

 

Μετά τη θεραπεία

Μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Ο ιατρός θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες που χρειάζονται μετά τη θεραπεία.

Το Μπότοξ είναι μια τοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και μπλοκάρει τις νευρικές δραστηριότητες των μυών γύρω από το σημείο της ένεσης.

Η βοτουλινική τοξίνη ουσιαστικά αποδυναμώνει ή παραλύει τους μύες όπου εγχέεται. Αυτό βοηθά τους μύες να χαλαρώσουν ώστε να μην συστέλλονται και να δημιουργούν δυναμικές ρυτίδες. Το Μπότοξ απενεργοποιεί προσωρινά συγκεκριμένους μύες στο πρόσωπό σας με βάση τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά