Εμβοές – Ένα Ενοχλητικό Σύμπτωμα

0
Τί είναι οι εμβοές;

Οι εμβοές είναι ήχοι, οι οποίοι είναι ακουστοί απο τον ασθενή, ενώ δεν παράγονται από κάποια εξωτερική πηγή. Πολλοί το περιγράφουν ως ένα κουδούνισμα στα αυτιά, ένα σφύριγμα ή βουητό. Τις περισσότερες φορές, είναι αντιληπτοί μόνο από τον ασθενή και ονομάζονται υποκειμενικές εμβοές ενώ πιο σπάνια γίνονται αντιληπτοί και από τον γιατρό κατά τη διάρκεια της εξέτασης (αντικειμενικές εμβοές). Μπορεί, επίσης, να είναι μονόπλευρες (στο ένα αυτί δηλαδή) ή αμφοτερόπλευρες.

Πού οφείλονται οι εμβοές;

Η αιτολογία τους είναι ποικίλη και πολλές φορές παραμένει αδιευκρίνιστη. Η πιο συχνή πάθηση είναι η βαρηκοΐα. Οι ασθενείς παραπονούνται συνήθως για μια αντιληπτή πτώση της ακοής που συνοδεύεται με βουητά. Μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, όπου η βαρηκοΐα εγκαθίσταται σταδιακά, οι εμβοές ίσως να είναι και το μοναδικό  τους «πρόβλημα».

Τί ρόλο παίζει το άγχος στην παρουσία των εμβοών;

Το άγχος αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα έκλυσης ή και επιδείνωσης των εμβοών. Αν και ο ακριβής μηχανισμός που συνδέει τις δύο αυτές καταστάσεις παραμένει άγνωστος, μελέτες έχουν δείξει ότι η αντιμετώπιση της αγχώδους διαταραχής συμβάλει σημαντικά και στην ανακούφιση από τις εμβοές.

Υπάρχει μόνιμη θεραπεία;

Η αντιμετώπιση των εμβοών είναι αιτιολογική. Μπορεί να οφείλεται σε ενα απλό βύσμα κυψελίδας που αποφράσσει τον έξω ακουστικό πόρο, οπότε και ο καθαρισμός των αυτιών να είναι η οριστική θεραπεία. Σε περιπτώσεις που συνοδεύονται απο  βαρηκοΐα, ένα ακουστικό βαρηκοίας μπορεί να επιφέρει τη λύση στο πρόβλημα. Άλλοτε όμως, μπορεί να οφείλονται σε σοβαρότερες καταστάσεις που απαιτούν περαιτέρω έλεγχο.

Τί μπορείς να κάνεις;

Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μην αγχώνεσαι! Πολλοί είναι οι ασθενείς οι οποίοι αδυνατούν να διαχειριστούν το άγχος τους, με αποτέλεσμα η ένταση των βουητών να γίνεται πιο ενοχλητική και να επηρεάζει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα, αλλά και την ψυχολογία τους. Η κατάσταση αυτή αποτελεί έναν φαύλο κύκλο για τον ίδιο.

Τί προφυλάξεις μπορείς να πάρεις;
  • Αποφύγετε την έκθεση σε δυνατούς ήχους.
  • Περιορίστε το άγχος.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα.
  • Ελαττώστε την καφείνη.
  • Ελαττώστε το αλκοόλ.
  • Το βράδυ χρησιμοποιείτε τους λεγόμενους λευκούς ήχους για καλύτερο ύπνο (ήχος χαλασμένης τηλεόρασης, απορροφητήρας). Καλύπτουν μερικώς ή και πλήρως τις εμβοές, οι οποίες γίνονται πιο «ενοχλητικές» όταν βρίσκεστε σε ησυχία.

 

Εν κατακλείδι…

Οι εμβοές μπορεί να αφορούν σε έναν ενοχλητικό αλλά αθώο ήχο, μπορεί όμως να υποκρύπτεται και κάποια σοβαρότερη πάθηση. Σε κάθε περίπτωση, μια επίσκεψη στον/στην ΩΡΛ μπορεί να σας λύσει όλες σας τις απορίες.

 

Αθανασία Γκορτσαλή,
Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων-Παιδιών, MD, MSc

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο επίσης και στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά