Φωνοχειρουργική

Ο ρόλος του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών

O λάρυγγας είναι μία πολύπλοκη ανατομική δομή του τραχήλου που βρίσκεται στο ύψος του μήλου του Αδάμ και είναι απαραίτητο τόσο για την αναπνοή αλλά και την παραγωγή φωνής.

Οι φωνητικές χορδές αποτελούν 2 δομές του λάρυγγα (δεξιά και αριστερή φωνητική χορδή) και είναι υπεύθυνες για την φώνηση.

Όταν η μια φωνητική χορδή πλησιάζει την άλλη, και καθώς ο εκπνεόμενος αέρας περνά ανάμεσά τους, οι λείες φωνητικές χορδές δονούνται και έτσι παράγεται η φώνηση.

Εάν συμβεί μια φλεγμονή ή οίδημα των φωνητικών χορδών, εάν υπάρχει κάποιος πολύποδας ή δεν μπορούν να κινηθούν όπως θα έπρεπε, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της φωνής. Αυτό εκδηλώνεται με βραχνάδα (βράγχος φωνής).

Πως γίνεται η διάγνωση των παθήσεων του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών;

Η διάγνωση γίνεται εύκολα στο ιατρείο με ενδοσκόπηση του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών με την χρήση ενδοσκοπίου και κάμερας. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να ζητηθεί επιπλέον απεικονιστικός έλεγχος (πχ αξονική ή μαγνητική τομογραφία τραχήλου).

Ποιες παθήσεις θεραπεύονται με την μικρολαρυγγοσκόπηση των φωνητικών χορδών;

  • Πολύποδες, οζίδια ή κύστεις στις φωνητικές χορδές
  • λευκοπλακία η οποία αποτελεί προκαρκινωματώδη κατάσταση
  • μικρά καρκινώματα λάρυγγα

Η επέμβαση

Η επέμβαση ονομάζεται μικρολαρυγγοσκόπηση και γίνεται με γενική αναισθησία .Η μικρολαρυγγοσκόπηση εκτελείται μέσω ενός χειρουργικού οργάνου που ονομάζεται λαρυγγοσκόπιο που τοποθετείται μέσω του στόματος για να εκτεθεί ο λάρυγγας και οι φωνητικές χορδές.

Χρησιμοποιείται μικροσκόπιο για την λεπτομερή εξέταση των φωνητικών χορδών. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, οι βλάβες των φωνητικών χορδών (όπως κύστεις, πολύποδες, θηλώματα, οζίδια ή καρκίνος) αφαιρούνται χωρίς να γίνουν εξωτερικές τομές στο δέρμα.

Μετά την επέμβαση

Ο ασθενής παραμένει στην Κλινική για λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Μετά το χειρουργείο η ομιλία θα πρέπει να αποφευχθεί για ένα μικρό διάστημα έως ότου επουλωθεί πλήρως το σημείο της χειρουργικής επέμβασης.

”Η βραχνή φωνή μπορεί να οφείλεται είτε σε μια φλεγμονή, σε έναν πολύποδα φωνητικών χορδών, είτε σε κάποια κακοήθεια. Η ενδοσκόπηση του λάρυγγα αποτελεί την εξέταση εκλογής για την ανάδειξη της αιτίας.”

Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά