Τυμπανοπλαστική

Το τύμπανο (τυμπανική μεμβράνη) είναι ένα λεπτό κομμάτι ιστού που χωρίζει το έξω από το μέσο αυτί και βοηθά στη μετάδοση ενός ηχητικού κύματος μέσω ταλάντωσής του ώστε να γίνει αντιληπτός ως ήχος.

Πως γίνεται μια «τρύπα» στο τύμπανο;

Το τύμπανο μπορεί να σχιστεί ή να σπάσει ως αποτέλεσμα λοιμώξεων του αυτιού, τραυματισμού στο κεφάλι, ξένου σώματος στο αυτί (πχ μπατονέτες) , ξαφνικών δυνατών θορύβων και πολλά άλλα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια ρήξη τυμπάνου (τρύπα) επουλώνεται από μόνη της σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Σε περίπτωση που η διάτρηση δεν επουλωθεί μόνη της , τότε πρέπει να διενεργηθεί τυμπανοπλαστική.

Τι είναι η τυμπανοπλαστική;

Η τυμπανοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται για την αποκατάσταση της ρήξης του τυμπάνου.

Η τυμπανοπλαστική επιδιορθώνει την τρύπα στο τύμπανο του αυτιού και μειώνει τον κίνδυνο για περαιτέρω προβλήματα, όπως ίλιγγο , μαστοειδίτιδα (λοίμωξη του οστού πίσω από το αυτί) και, σε σοβαρές περιπτώσεις, μόνιμη απώλεια ακοής.

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να χρειαστούν τυμπανοπλαστική, αλλά δεν είναι σπάνιο και στους ενήλικες.

Οι περισσότεροι υποβάλλονται σε τυμπανοπλαστική μόνο στο ένα αυτί (μονόπλευρη τυμπανοπλαστική). Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει διάτρηση και στα δύο τύμπανα (αμφοτερόπλευρη τυμπανοπλαστική).

Ποιος χρειάζεται τυμπανοπλαστική;

Οι ενδείξεις τυμπανοπλαστικής είναι:

  • ρήξη τύμπανου που δεν έχει επουλωθεί μέσα σε τρεις μήνες.
  • χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού και ωτόρροια (υγρό που τρέχει απο το αυτί).
  • απώλεια ακοής/ βαρηκοΐα λόγω ρήξης τυμπάνου

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της τυμπανοπλαστικής;

Αν η τρύπα στο τύμπανο είναι μικρή, η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Αυτό γίνεται λαμβάνοντας λιπώδη ιστό από τον λοβίο του αυτιού και τοποθετώντας το στο σημείο της διάτρησης.

Σε μεγαλύτερες όμως διατρήσεις ή σε ασθενείς που δεν είναι συνεργάσιμοι (για παράδειγμα στα παιδιά) η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία.

Διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης με γενική αναισθησία.

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 1 – 2 ώρες. Συχνά η πρόσβαση στο τύμπανο γίνεται μέσω του έξω ακουστικού πόρου, ενώ μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνει μια μικρή τομή μπροστά ή πίσω από το αυτί. Λαμβάνεται συνήθως ένα κομμάτι χόνδρου ή περιτονίας από τον ίδιο τον ασθενή το οποίο χρησιμοποιείται  ως μόσχευμα το οποίο τοποθετείται έτσι ώστε να κλείσει την τρύπα στο τύμπανο. Στη συνέχεια τοποθετείται μια μικρή γάζα στον ακουστικό πόρο και γίνεται περίδεση του αυτιού με γάζες και επίδεσμο.

Μετά την επέμβαση:

Συνήθως οι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο για μία νύχτα. Ο επίδεσμος και οι εξωτερικές γάζες αφαιρούνται την επόμενη ημέρα. Μία μικρή γάζα που είναι τοποθετημένη μέσα στον έξω ακουστικό πόρο παραμένει για περίπου 2 εβδομάδες.  Με το εξιτήριο δίνονται αναλυτικές οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία/σχολείο μετά από 1-2 εβδομάδες.

”Η τυμπανοπλαστική επιδιορθώνει την τρύπα στο τύμπανο του αυτιού και μειώνει τον κίνδυνο για περαιτέρω προβλήματα, όπως ίλιγγο , μαστοειδίτιδα (λοίμωξη του οστού πίσω από το αυτί) και, σε σοβαρές περιπτώσεις, μόνιμη απώλεια ακοής.”

Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά