Στο στραβό διάφραγμα ή αλλιώς σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, το οστεοχόνδρινο τμήμα που χωρίζει την μύτη σε δεξιό και αριστερό τμήμα, είναι παρεκτοπισμένο προς τη μία πλευρά.
Τι προκαλεί τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ;
Το στραβό διάφραγμα μπορεί να υπάρχει εκ γενετής, ή να είναι αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού της μύτης.
Ποια είναι τα συμπτώματα της σκολίωσης του διαφράγματος ;
Υπάρχουν ασθενείς, στους οποίους η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος δεν επηρεάζει καθόλου την λειτουργία της αναπνοής τους και αποτελεί τυχαίο εύρημα κατά τη διάρκεια μιας ΩΡΛ εξέτασης.
Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, ένα στραβό διάφραγμα προκαλεί πληθώρα συμπτωμάτων που αναγκάζουν τον ασθενή να επισκεφτεί τον/την γιατρό του. Τα συχνότερα από αυτά είναι η δυσχέρεια ρινικής αναπνοής, η θορυβώδης αναπνοή και το ροχαλητό, η αδικαιολόγητη κούραση μετά από επαρκείς ώρες ύπνου και οι κεφαλαλγίες.
Πώς γίνεται η διάγνωση ;
Η διάγνωση μπορεί να τεθεί εύκολα και γρήγορα με μία επίσκεψη στον/στην ΩΡΛ σας , όπου θα πραγματοποιηθεί κλινική εξέταση, πρόσθια ρινοσκόπηση και ενδοσκόπηση της μύτης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πέραν της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, αναγνωρίζεται επίσης και υπερτροφία των ρινικών κογχών που επιδεινώνει την συμπτωματολογία.
Ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία :
Η οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να δοθεί μόνο με πλαστική ρινικού διαφράγματος, δηλαδή ευθειασμό του στραβού διαφράγματος.
Συντηρητική αγωγή μπορεί να δοθεί για ένα διάστημα με σκοπό την βελτίωση των συμπτωμάτων, και αυτή περιλαμβάνει τις ρινοπλύσεις με φυσιολογικό όρο και αντιισταμινικά δισκία. Όσον αφορά τα ρινικά αποσυμφορητικά sprays, δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση αυτών, αλλά πάντα υπό ιατρική παρακολούθηση, λόγω κινδύνου εμφάνισης φαρμακευτικής ρινίτιδας.
Τι γίνεται μετά το χειρουργείο;