Καλοήθεις μισχωτές μάζες του βλεννογόνου της μύτης ή των παραρρίνιων κόλπων όπως για παράδειγμα τα ιγμόρεια, οι ηθμοειδείς κυψέλες, οι μετωπιαίοι και οι σφηνοειδείς κόλποι, ονομάζονται ρινικοί πολύποδες.
Ανάλογα με μέγεθος τους και το κατά πόσο εμποδίζουν τη ρινική αναπνοή, διακρίνονται σε 1ου, 2ου και 3ου βαθμού.
Τα κυριότερα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η ρινική πολυποδίαση είναι:
Δυσχέρεια ρινικής αναπνοής-ρινική συμφόρηση
Ρινική καταρροή
Διαταραχές όσφρησης
Τι προκαλεί τους ρινικούς πολύποδες ;,
Καταστάσεις και παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με την ανάπτυξη πολυπόδων στην μύτη είναι: η αλλεργία, η χρόνια ρινοκολπίτιδα, το άσθμα, το θετικό οικογενειακό ιστορικό ρινικής πολυποδίασης καθώς και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα ή η χρήση καυσόξυλων σαν πηγή θέρμανσης.
Συμπτώματα ρινικής πολυποδίασης :
Τα κυριότερα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η ρινική πολυποδίαση είναι:
Σπανιότερα, σε επιλεγμένες καταστάσεις μπορεί να εκδηλωθεί με προσωπαλγία (πόνος στο πρόσωπο), κεφαλαλγία και βλεννοπυώδεις εκκρίσεις
Πώς γίνεται η διάγνωση των πολυπόδων στη μύτη :
Η διάγνωση της ρινικής πολυποδίασης περιλαμβάνει την ΩΡΛ εξέταση καθώς και την ενδοσκόπηση της μύτης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αναγνωρίζονται πολύποδες αμφοτερόπλευρα, δηλαδή και στις 2 πλευρές του εσωτερικού της μύτης.
Σε περίπτωση μονόπλευρης εντόπισης, πολλές φορές κρίνεται απαραίτητος περαιτέρω έλεγχος με κάποια απεικονιστική εξέταση.
Θεραπεία ρινικής πολυποδίασης :
Η θεραπεία των ρινικών πολυπόδων διακρίνεται σε φαρμακευτική και χειρουργική.
Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει την χρήση στεροειδων ρινικών σπρέι, τη χορήγηση κορτικοστεροειδών απο του στόματος, ή και συνδυασμό των δύο, ανάλογων του μεγέθους των πολυπόδων.
Η χειρουργική θεραπεία αφορά στη FESS (Functional Endoscopic Sinus Surgery)- Λειτουργική Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός-Παραρρινίων και απευθύνεται στους ασθενείς εκείνους των οποίων οι ρινικοί πολύποδες δεν ανταποκρίθηκαν στην φαρμακευτική αγωγή. Γίνεται με γενική αναισθησία και περιλαμβάνει την εξαίρεση των ρινικών πολυπόδων καθώς και την διάνοιξη των στομίων των παραρρίνιων κόλπων με στόχο τον αερισμό και την παροχέτευση αυτών.