Πονάει ή “Γρατζουνάει” ο Λαιμός;

0

Ένας επώδυνος πονόλαιμος ή ένας λαιμός που σας «γρατζουνάει» μπορεί να είναι σημάδι ότι το σώμα σας παλεύει κάτι. Είτε πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη, είτε για μία ίωση, όπως είναι και ο COVID, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τί να κάνετε, εάν αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα σαν αυτό, φέτος το χειμώνα. Οι φλεγμονές του λαιμού μπορεί να σας ταλαιπωρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατ’ επέκταση να επηρεάσουν την καθημερινότητά σας σε σημαντικό βαθμό.

Κάποιες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα ενός πονόλαιμου ή να απαλύνετε την ενόχληση είναι οι εξής: 
  • Κάντε γαργάρες. Αυτός είναι ένας παραδοσιακός τρόπος αντιμετώπισης ενός πονόλαιμου και «γρατζουνισμένου» λαιμού – ενώ πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να τον αποτρέψει επίσης. Το μόνο που χρειάζεστε είναι χλιαρό νερό με μια πρέζα αλάτι και μπορείτε να κάνετε γαργάρες με αυτό τακτικά. Θα επηρεάσει θετικά τη ροή του αίματος στην περιοχή του φάρυγγα και επίσης θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της μόλυνσης και στην ανακούφιση τυχόν συμπτωμάτων. Υπάρχουν επίσης στο εμπόριο διάφορα στοματικά διαλύματα, αρκετά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στην περιοχή αυτή.
  • Επικεντρωθείτε στην υγιεινή του αναπνευστικού σας αυτόν τον χειμώνα. Μία προληπτική συμβουλή είναι να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο η αναπνευστική υγιεινή έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη συνολική σας υγεία. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το τακτικό πλύσιμο και απολύμανση των χεριών σας, ώστε να μην μεταφέρετε βακτήρια από άλλους ανθρώπους στο σώμα σας μέχρι την άσκηση, ώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί καλά.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αυτή η εποχή του χρόνου μπορεί να «επιβάλει» την κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά ενόψει των Χριστουγέννων. Ωστόσο, και τα δύο μπορεί να αποδυναμώσουν τον οργανισμό σας και να τον κάνουν πιο ευάλωτο σε έναν ιό ή βακτήριο που μπορεί να ωφεληθεί από ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όσο περισσότερο πίνετε και καπνίζετε, τόσο πιο ευάλωτο γίνεται το σώμα σας σε βακτηριακές λοιμώξεις, κλιματικές αλλαγές, καθώς και σε ιούς, συμπεριλαμβανομένου και του COVID.
  • Προσαρμόστε τη διατροφή σας. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε μία ενόχληση στον λαιμό, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε μια δίαιτα με πιο μαλακές και ζεστές τροφές, ώστε να μπορείτε να τρώτε χωρίς να προκαλέσετε κάποιον περαιτέρω ερεθισμό. Τα ζεστά φαγητά μπορεί να είναι καταπραϋντικά εάν ο λαιμός σας πονάει και είναι ιδανικά αυτή την εποχή του χρόνου που η θερμοκρασία πέφτει. Τα ζεστά υγρά είναι εξίσου σημαντικά, καθώς όχι μόνο θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ενόχληση, αλλά παίζουν και σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ενυδάτωσης του οργανισμού σας.
  • Εισπνοές ατμού. Χρησιμοποιήστε ατμό για να απαλύνετε τα συμπτώματά σας. Μια θεραπεία με ατμό στο σπίτι θα προσφέρει ανακούφιση εάν έχετε μια φλεγμονή στο λαιμό και ταλαιπωρείστε από τα συμπτώματα. Οι εισπνοές ατμού «ανοίγουν» την περιοχή της μύτης και του λαιμού, γεγονός που διευκολύνει την αναπνοή, ειδικά εάν προσθέσετε ένα αιθέριο έλαιο στο νερό, όπως ο ευκάλυπτος, πριν αρχίσετε να ατμίζετε.

Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ελαχιστοποιήσει τη συχνότητα εμφάνισης ενός πονόλαιμου καθώς και την ένταση ή/και την διάρκεια των συμπτωμάτων.

Να θυμάστε ότι ένας πονόλαιμος θα μπορούσε να σημαίνει οτιδήποτε, από μια βακτηριακή λοίμωξη ή μία ίωση, έως κάτι πιο σοβαρό που να απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση.

Σε κάθε περίπτωση και επί εμμονής των συμπτωμάτων, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας.

 

Αθανασία Γκορτσαλή,

Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων-Παιδιών, MD, MSc

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε στο άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.psycholozin.gr/arthrografia/psychologia-kai-iatrikh/ponaei-i-gratzounaei-o-laimos.html

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά