Πολύποδες των φωνητικών χορδών

Τι είναι οι πολύποδες των φωνητικών χορδών ;

Οι φωνητικές χορδές αποτελούν 2  δομές του λάρυγγα (δεξιά και αριστερή φωνητική χορδή) και είναι υπεύθυνες για την φώνηση.

Όταν η μια φωνητική χορδή πλησιάζει την άλλη, και καθώς ο εκ πνεόμενος αέρας περνά ανάμεσά τους, οι λείες φωνητικές χορδές δονούνται και έτσι παράγεται η φώνηση.

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν γίνεται καλή σύγκλειση των φωνητικών χορδών, αυτό εκδηλώνεται με βραχνάδα (βράγχος φωνής).

Το πιο σύνηθες αίτιο που προκαλεί βράγχος φωνής είναι ο πολύποδας των φωνητικών χορδών. Αυτός είναι μια καλοήθης βλάβη της φωνητικής χορδής, συνήθως αποτέλεσμα κακής χρήσης της φωνής.

Προκαλείται ένας μικρός τραυματισμός και κατά συνέπεια ένα μικρό εξόγκωμα στην λεία μέχρι τότε επιφάνεια της φωνητικής χορδής. Το μικρό αυτό εξόγκωμα μεγαλώνει σταδιακά και δημιουργεί τον πολύποδα, ο οποίος είναι συνήθως μονόπλευρος και μισχωτός ενώ άλλες φορές έχει ευρεία βάση.

Η διάγνωση του πολύποδα των φωνητικών χορδών γίνεται με ενδοσκόπηση του λάρυγγα. Μια γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται στο ιατρείο.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την έναρξη λογοθεραπείας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πολύποδων, με φτωχά συνήθως αποτελέσματα.

Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει την χειρουργική αφαίρεση του πολύποδα με γενική αναισθησία. Αυτό γίνεται με μικρολαρυγγοσκόπηση και αφαίρεση του πολυποειδούς μορφώματος. Η πρόσβαση γίνεται μέσα από το στόμα και δεν  υπάρχουν εξωτερικές τομές στο δέρμα του ασθενή.

Μετεγχειρητικά ακολουθεί ένα μικρό διάστημα αφωνίας με σκοπό την καλύτερη επούλωση της φωνητικής χορδής.

 

 

 

Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά