Πλαστική Ρινικού Διαφράγματος

Τι είναι το ρινικό διάφραγμα

Το διάφραγμα αφορά σε μια δομή στο εσωτερικό της μύτης η οποία αποτελείται από οστέινο και χόνδρινο τμήμα  και χωρίζει τη ρινική κοιλότητα (μέσα στη μύτη) σε δεξιά και αριστερή πλευρά. Όταν το διάφραγμα είναι εκτός κέντρου ή κλίνει προς τη μία πλευρά της ρινικής κοιλότητας, τότε μιλάμε για σκολίωση ρινικού διαφράγματος, ή πιο απλά για στραβό διάφραγμα.

Τι είναι οι ρινικές κόγχες

Οι ρινικές κόγχες είναι επιμήκεις οστέινες δομές της ρινικής κοιλότητας, 3 σε κάθε πλευρά του εσωτερικού της μύτης, η άνω, η μέση και η κάτω ρινική κόγχη. Επενδύονται από ρινικό βλεννογόνο και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της ροής του εισπνεόμενου αέρα.

Συχνά σε έναν ασθενή με στραβό διάφραγμα συνυπάρχει και υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, γεγονός που συμβάλει περισσότερο στην δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής.

συμβαίνει εάν έχω στραβό διάφραγμα;

Εάν υπάρχει μια μικρή απόκλιση του διαφράγματος, μπορεί να έχετε ήπια έως και καθόλου συμπτώματα. Εάν όμως η σκολίωση του διαφράγματος σας είναι πιο σοβαρή, μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή σας, να προκαλέσει πονοκεφάλους ή να οδηγήσει σε λοιμώξεις.

Τι προκαλεί την σκολίωση του διαφράγματος;

Ένα στραβό διάφραγμα μπορεί να υπάρχει κατά τη γέννηση.

Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα φυσιολογικής ανάπτυξης. Καθώς μεγαλώνει η μύτη, μεγαλώνει και το διάφραγμα και μερικές φορές μπορεί να αναπτυχθεί προς τη μία πλευρά. Αυτός είναι τυπικά ο πιο συνηθισμένος λόγος για να έχουμε σκολίωση του διαφράγματος.

Διαφορετικά, ένας τραυματισμός στη μύτη μπορεί να προκαλέσει παρεκτόπιση του διαφράγματος. Ρινικοί τραυματισμοί μπορεί να προκληθούν λόγω:

 • Αθλητισμού
 • Πτώσης.
 • Τροχαίων ατυχημάτων.
 • Μετά από καυγά.
Ποια είναι τα συμπτώματα της σκολίωσης του διαφράγματος;

Τα συμπτώματα σκολίωσης του διαφράγματος περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία στην αναπνοή από τη μία ή και τις δύο πλευρές της μύτης.
 • Ρινική συμφόρηση
 • Ροχαλητό
 • Θορυβώδης αναπνοή
 • Πονοκέφαλοι ή πόνοι στο πρόσωπο
 • Ρινορραγίες
 • Παραρρινοκολπίτιδα
 • Υπνική άπνοια
Πώς γίνεται η διάγνωση του στραβού διαφράγματος;

Η διάγνωση του στραβού διαφράγματος γίνεται από ΩΡΛ.

Αρχικά γίνεται λήψη ενός καλού ιστορικού όσον αφορά τα συμπτώματα, τη σοβαρότητα αυτών αλλά και τον χρόνο έναρξης τους.

Στη συνέχεια γίνεται κλινική εξέταση και ενδοσκόπηση της μύτης με εύκαμπτο ενδοσκόπιο και χρήση κάμερας με σκοπό να ελεγχθεί πλήρως όχι μόνο το διάφραγμα αλλά όλη η ρινική κοιλότητα.

Πώς αντιμετωπίζεται το στραβό διάφραγμα;

Η θεραπεία για την σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι χειρουργική και αφορά στην πλαστική του ρινικού διαφράγματος. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Η διαδικασία πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου μέσα στη μύτη, επομένως δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές ή ράμματα. Τα ράμματα είναι εσωτερικά και απορροφήσιμα επομένως δεν θα χρειαστεί να αφαιρεθούν μετεγχειρητικά.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του χειρουργείου;

Δημιουργείται μία τομή στη μία πλευρά του εσωτερικού της μύτης και ανασηκώνεται ο βλεννογόνος (μια λεπτή μεμβράνη που καλύπτει και προστατεύει το διάφραγμα). Αυτό επιτρέπει την αναδιαμόρφωση το οστού και του χόνδρου του διαφράγματος.  Στη συνέχεια επανατοποθετείται ο βλεννογόνος πίσω πάνω από το διάφραγμα. Μέσα στη μύτη τοποθετούνται λεπτές γάζες που αφαιρούνται την επόμενη ημέρα.

Τι συμβαίνει μετά την πλαστική διαφράγματος;

Ο ασθενής παραμένει στην κλινική συνήθως ένα 24ωρο. Στη συνέχεια αφαιρούνται οι γάζες από το εσωτερικό της ρινός και ο ασθενής λαμβάνει μετεγχειρητικές οδηγίες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες

 • Μετά την επέμβαση, ξεκουραστείτε στο σπίτι. Μπορείτε να συνεχίσετε τις ελαφριές δραστηριότητες μετά από μία εβδομάδα. Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα για ένα μήνα. Αυτό περιλαμβάνει το γυμναστήριο, το κολύμπι και τα αθλήματα επαφής.
 • Αποφύγετε το φύσημα της μύτης και φτερνιστείτε με ανοιχτό το στόμα για την πρώτη εβδομάδα.
 • Θα χρειαστεί να κάνετε ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της διαφραγματικής πλαστικής;

Ήδη από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα, ο ασθενής αναπνέει ήδη καλύτερα. Όμως λόγω των χειρισμών που γίνονται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου , οι ιστοί μέσα στη μύτη «πρήζονται». Οπότε το οριστικό αποτέλεσμα της αναπνοής θα φανεί μετά από 20-30 ημέρες.

Είναι η πλαστική του ρινικού διαφράγματος το ίδιο με τη ρινοπλαστική;

Όχι. Η ρινοπλαστική επικεντρώνεται στην αλλαγή της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης σας ενώ η πλαστική του ρινικού διαφράγματος στοχεύει τις δομές μέσα στη μύτη σας και αποκαθιστά μόνο την λειτουργία της αναπνοής.

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση αισθητικής χειρουργικής , όπου μπορεί να συνδυαστεί να ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος εάν αυτό απαιτείται.

Αλλάζει το σχήμα της μύτης με την πλαστική του ρινικού διαφράγματος;

Όχι. Η ίδια η πλαστική του ρινικού διαφράγματος δεν αλλάζει το σχήμα της μύτης σας. Εάν θέλετε να αλλάξετε το σχήμα αυτής εκτός από τη διόρθωση του στραβού διαφράγματος, ο/η ΩΡΛ σας μπορεί να συνδυάσει το χειρουργείο με ρινοπλαστική.

”Το στραβό διάφραγμα μπορεί να εκδηλωθεί με ροχαλητό, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκεφάλους. Με τη πλαστική ρινικού διαφράγματος επιτυγχάνεται ο ευθειασμός του διαφράγματος και η συρρίκνωση των ρινικών κογχών με ραδιοσυχνότητες . Το χειρουργείο αποσκοπεί  στη βελτίωση της αναπνοής και κατ’ επέκταση στην απαλλαγή από τα ενοχλητικά συμπτώματα.”