Περιαμυγδαλικό Απόστημα

Το περιαμυγδαλικό απόστημα αποτελεί τη συγκέντρωση πυώδους συλλογής στην περιοχή γύρω από την αμυγδαλή. Αφορά συνήθως επιπλοκή μιας οξείας μικροβιακής αμυγδαλίτιδας η οποία εξελίχθηκε με αποτέλεσμα επέκταση της φλεγμονής πέραν των αμυγδαλών στις γύρω περιοχές.

Το πιο κοινό μικρόβιο που απομονώνεται στην καλλιέργεια πύου συνήθως είναι ο στρεπτόκοκκος, ενώ πολλές φορές ανευρίσκονται περισσότεροι από έναν μικροοργανισμοί.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η φλεγμονή ξεκινάει με τα συμπτώματα μιας οξείας αμυγδαλίτιδας, τα οποία όμως επιδεινώνονται ραγδαία και παρουσιάζεται δυσφαγία, αδυναμία διάνοιξης του στόματος, αλλοίωση της φωνής δίκην καυτής πατάτας, υψηλός πυρετός και κακουχία.

Διάγνωση:

Η διάγνωση τίθεται εύκολα μετά τη λήψη ενός καλού ιστορικού και κλινικής εξέτασης από ΩΡΛ. Για την επιβεβαίωση της παρουσίας πύου, γίνεται παρακέντηση της περιοχής με βελόνη, υπό τοπική αναισθησία.

Θεραπεία:

Εφόσον επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αποστήματος, στη συνέχεια γίνεται μια μικρή σχάση (τομή) στο σημείο πάνω από την αμυγδαλή με νυστέρι, πάλι με τοπική αναισθησία με σκοπό την παροχέτευση του αποστήματος.

Στη συνέχεια απαιτείται συνήθως νοσηλεία σε νοσοκομείο για παρακολούθηση και ενδοφλέβια αντιβιοτική θεραπεία.

Επειδή η πιθανότητα επανεμφάνισης αποστήματος είναι μεγάλη, συνίσταται η διενέργεια αμυγδαλεκτομής σε δεύτερο χρόνο, εφόσον η αρχική φλεγμονή έχει υποχωρήσει.

Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά