ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ

ΩΤΙΤΙΔΑ

Η Ωτίτιδα μπορεί να αφορά το έξω, το μέσο ή το έσω αυτί και συνήθως οφείλεται σε ιό ή μικρόβιο.

Η πιο συχνή μορφή αφορά στο μέσο αυτί (μέση ωτίτιδα), που είναι μια μικρή κοιλότητα με αέρα ακριβώς πίσω από την τυμπανική μεμβράνη.

Άλλη συχνή ωτίτιδα είναι η εξωτερική ωτίτιδα (κάποιες φορές αναφέρεται ως ¨Αυτί του κολυμβητή¨) και αφορά το εξωτερικό τμήμα του αυτιού δηλαδή τον έξω ακουστικό πόρο και το πτερύγιο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

H διάγνωση της εξωτερικής ωτίτιδας γίνεται στο ιατρείο. Η εξέταση περιλαμβάνει:

Εξέταση του έξω ακουστικού πόρου είτε με ωτοσκόπιο είτε με ωτομικροσκόπηση.

Εξέταση της τυμπανικής μεμβράνης. Και πάλι η ωτομικροσκόπηση αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την εκτίμηση της κατάστασης του τυμπάνου. Σε περίπτωση παρουσίας τρύπας στο τύμπανο, θα πρέπει να αποφευχθούν κάποια φάρμακα

Καλλιέργεια ωτικού επιχρίσματος: σε περιπτώσεις όπου η φλεγμονή επιμένει παρά τη θεραπεία, μπορεί να χρειαστεί να παρθεί δείγμα απο το υγρό στο αυτί σας για να διευκρινιστεί με ακρίβεια ποιος είναι ο υπεύθυνος μικροοργανισμός που προκαλεί το φλεγμονή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΞΕΙΑ ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

Όταν ένα παιδί εμφανίσει συνάχι εξαιτίας κάποιας λοίμωξης, ίωσης ή αλλεργίας, υπάρχει η πιθανότητα να συγκεντρώσει υγρό στο μέσο αυτί, μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας, ένα «σωληνάκι» δηλαδή που ενώνει το αυτί με τη μύτη. Όταν οι ευσταχιανή σάλπιγγα πρηστεί εξαιτίας κάποιας φλεγμονής, αποφράσσεται με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται υγρό στο αυτί. Αν το υγρό αυτό μολυνθεί τότε προκαλούνται τα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας. εκδηλώνεται με έντονο πόνο στο αυτί και κάνει ιδίως τα μικρότερα παιδιά να κλαίνε, να έχουν το χέρι συνεχώς στο αυτί που τα πονάει και να είναι ευερέθιστα. Επιπλέον μπορεί να εκδηλωθούν συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετός, απώλεια της όρεξης, διαταραχή του νυχτερινού ύπνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΥΓΡΟ ΣΤΟ ΑΥΤΙ (ΕΚΚΡΙΤΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ)

Η εκκριτική ωτίτιδα ή, όπως απλά λέγεται «υγρό στο αυτί» είναι πράγματι υγρό που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο του αυτιού, εκεί όπου κανονικά υπάρχει αέρας. Οφείλεται κυρίως στην κακή λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, ενός σωλήνα δηλαδή που φέρνει σε επικοινωνία την μύτη με την κοιλότητα του αυτιού. Όταν ο σωλήνας αυτός είναι κλειστός , δεν επιτρέπει τον αερισμό του ωτός με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση υγρού πίσω από το τύμπανο.

Αίτια

Πολλές είναι οι καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην εκκριτική ωτίτιδα, ο πιο συχνές από τις οποίες είναι:

 • Η αλλεργική ρινίτιδα , η οποία προκαλεί φλεγμονή της μύτης και κατ’ επέκταση απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας και υγρό στο αυτί.
 • Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (π.χ. ιγμορίτιδα)
 • Τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις).
 • Οι απότομες μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης (π.χ. προσγείωση-απογείωση αεροπλάνου, κατάδυση).
 • Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι του ρινοφάρυγγα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

Ως αλλεργική ρινίτιδα είναι μια αντίδραση υπερευαισθησίας του ρινικού βλεννογόνου σε διάφορα εξωγενή ερεθίσματα (αλλεργιογόνα).

Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα που ευθύνονται για την αλλεργική ρινίτιδα είναι η γύρη, το τρίχωμα των ζώων, τα ακάρεα, η σκόνη κτλ.

Αναλόγως της βαρύτητας των συμπτωμάτων, η αλλεργική ρινίτιδα διακρίνεται σε ήπια και σοβαρή ρινίτιδα, ενώ αναλόγως της διάρκειας διακρίνεται επίσης σε διαλείπουσα ( διάρκεια < 4 ημέρες/εβδομάδα) ή συνεχή ( διάρκεια >4ημερες/εβδομάδα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΡΑΧΥΣ ΧΑΛΙΝΟΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Ο βραχύς χαλινός γλώσσας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως:

 • δυσκολία κατά το θηλασμό και τη σίτιση
 • δυσκολία κατά την ομιλία
 • Ένα νεογέννητο που δεν παίρνει βάρος θα πρέπει να εξεταστεί για την πιθανότητα να έχει βραχύ χαλινό στη γλώσσα.
 • Μεγαλύτερα παιδιά που
  • δεν έχουν σωστή άρθρωση στο λόγο
  • δεν μπορούν να βγάλουν καλά τη γλώσσα από το στόμα
  • δεν μπορούν να ακουμπήσουν την γλώσσα στον ουρανίσκο
  • η κορυφή της γλώσσας φαίνεται σαν να έχει μια σχισμή,

είναι πολύ πιθανό να έχουν κοντό χαλινό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα παιδιά με βραχύ χαλινό δυσκολεύονται να γλείψουν ένα παγωτό ή ένα γλειφιτζούρι!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά