ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΦΑΡΥΓΓΑ-ΤΡΑΧΗΛΟΥ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ

Οι λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα είναι σημαντικές και οποιαδήποτε δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει πληθώρα διαταραχών στον οργανισμό. Αυτός ο ενδοκρινής αδένας συντονίζει διάφορες λειτουργίες στο σώμα μεταφέροντας μηνύματα μέσω του αίματος στα όργανα, το δέρμα, τους μύες και άλλους ιστούς.

Δύο ορμόνες, η τριϊωδιοθυρονίνη (Τ3) και η  τετραϊωδιοθυρονίνη (Τ4) παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού και  σχεδόν όλου του μεταβολισμού του ανθρώπου, ενώ η  καλσιτονίνη σχετίζεται με τον μεταβολισμό του ασβεστίου.

Οι μορφολογικές διαταραχές του θυρεοειδή αδένα κυμαίνονται από την βρογχοκήλη έως τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Οι καταστάσεις που σχετίζονται με παθολογική έκκριση θυρεοειδικών ορμονών είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΥΣΤΗ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ

Εμφανίζεται σαν μια μικρή ανώδυνη  μάζα μεγέθους περίπου 1-2 εκ στη μεσότητα του τραχήλου, η οποία ακολουθεί τις καταποτικές κινήσεις και μετακινείται προς τα πάνω κατά την έξοδο της γλώσσας από την στοματική κοιλότητα.

Σε περίπτωση φλεγμονής της κύστης, αυτή διογκώνεται απότομα, γίνεται επώδυνη, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα όπως ερυθρότητα της περιοχής, πυρετός έως και δυσκαταποσία σε περίπτωση μεγάλης αύξησης του μεγέθους της.

Η επέμβαση

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Μια μικρή τομή γίνεται πάνω από την κύστη. Αφαιρείται η κύστη και ολόκληρη η οδός, καθώς και το μεσαίο τμήμα του υοειδούς οστού, ένα μικρό οστό σε σχήμα πετάλου που βρίσκεται στο λαιμό κάτω από το πηγούνι. Είναι σημαντικό η κύστη και η προσκολλημένη οδός να αφαιρεθούν πλήρως. Εάν ένα τμήμα έχει μείνει, η κύστη έχει μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής ή επανεμφάνισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΤΩΝ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ

Οι φωνητικές χορδές αποτελούν 2  δομές του λάρυγγα (δεξιά και αριστερή φωνητική χορδή) και είναι υπεύθυνες για την φώνηση.
Όταν η μια φωνητική χορδή πλησιάζει την άλλη, και καθώς ο εκ πνεόμενος αέρας περνά ανάμεσά τους, οι λείες φωνητικές χορδές δονούνται και έτσι παράγεται η φώνηση.

Διάγνωση

Η διάγνωση του πολύποδα των φωνητικών χορδών γίνεται με ενδοσκόπηση του λάρυγγα. Μια γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται στο ιατρείο.
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την έναρξη λογοθεραπείας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πολύποδων, με φτωχά συνήθως αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ

Οξεία αμυγδαλίτιδα αποτελεί  μια από τις πιο συχνές παιδιατρικές λοιμώξεις, ιδίως στις ηλικίες 5-6 ετών, μετά από την ίωση-κοινό κρυολόγημα και την οξεία μέση ωτίτιδα, Είναι η τρίτη κατά σειρά συχνότητας πάθηση της παιδικής ηλικίας.

Η μετάδοση της γίνεται μέσω σταγονιδίων, με το βήχα ή το φτέρνισμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα ;

Τα συχνότερα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η οξεία αμυγδαλίτιδα είναι:

–  πονόλαιμος-φαρυγγαλγία.

–  δυσκαταποσία.

–  Αλλοίωση της φωνής.

–  Κακοσμία στόματος.

–  Πυρετός.

–  κακουχία αδυναμία

–  αντανακλαστική ωταλγία

–  τραχηλική λεμφαδενοπάθεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΑΜΥΓΔΑΛΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ

Το περιαμυγδαλικό απόστημα αποτελεί τη συγκέντρωση πυώδους συλλογής στην περιοχή γύρω από την αμυγδαλή. Αφορά συνήθως επιπλοκή μιας οξείας μικροβιακής αμυγδαλίτιδας η οποία εξελίχθηκε με αποτέλεσμα επέκταση της φλεγμονής πέραν των αμυγδαλών στις γύρω περιοχές.

Το πιο κοινό μικρόβιο που απομονώνεται στην καλλιέργεια πύου συνήθως είναι ο στρεπτόκοκκος, ενώ πολλές φορές ανευρίσκονται περισσότεροι από έναν μικροοργανισμοί.

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται εύκολα μετά τη λήψη ενός καλού ιστορικού και κλινικής εξέτασης από ΩΡΛ. Για την επιβεβαίωση της παρουσίας πύου, γίνεται παρακέντηση της περιοχής με βελόνη, υπό τοπική αναισθησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά