Παθήσεις Ωτός-1

ΕΜΒΟΕΣ

Οι εμβοές είναι ήχοι, οι οποίοι είναι ακουστοί από τον ασθενή, ενώ δεν παράγονται από κάποια εξωτερική πηγή. Πολλοί το περιγράφουν ως ένα κουδούνισμα στα αυτιά, ένα σφύριγμα ή βουητό. Τις περισσότερες φορές, είναι αντιληπτοί μόνο από τον ασθενή και ονομάζονται υποκειμενικές εμβοές ενώ πιο σπάνια γίνονται αντιληπτοί και από τον γιατρό κατά τη διάρκεια της εξέτασης (αντικειμενικές εμβοές). Μπορεί, επίσης, να είναι μονόπλευρες (στο ένα αυτί δηλαδή) ή αμφοτερόπλευρες.

Πού οφείλονται οι εμβοές;

Η αιτιολογία τους είναι ποικίλη και πολλές φορές παραμένει αδιευκρίνιστη. Η πιο συχνή πάθηση είναι η βαρηκοΐα. Οι ασθενείς παραπονούνται συνήθως για μια αντιληπτή πτώση της ακοής που συνοδεύεται με βουητά. Μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, όπου η βαρηκοΐα εγκαθίσταται σταδιακά, οι εμβοές ίσως να είναι και το μοναδικό  τους «πρόβλημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΩΤΙΤΙΔΑ

Η Ωτίτιδα μπορεί να αφορά το έξω, το μέσο ή το έσω αυτί και συνήθως οφείλεται σε ιό ή μικρόβιο.

Η πιο συχνή μορφή αφορά στο μέσο αυτί (μέση ωτίτιδα), που είναι μια μικρή κοιλότητα με αέρα ακριβώς πίσω από την τυμπανική μεμβράνη.

Άλλη συχνή ωτίτιδα είναι η εξωτερική ωτίτιδα (κάποιες φορές αναφέρεται ως ¨Αυτί του κολυμβητή¨) και αφορά το εξωτερικό τμήμα του αυτιού δηλαδή τον έξω ακουστικό πόρο και το πτερύγιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΞΩΤΕΡΙΚH ΩΤIΤΙΔΑ

Η εξωτερική ωτίτιδα είναι φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, ενός μικρού σωλήνα που εκτείνεται από το πτερύγιο του αυτιού έως τον τυμπανικό υμένα.

Συμπτώματα

 • Ωταλγία
 • Φαγούρα στο αυτί
 • Ωτόρροια (υγρό που τρέχει από το αυτί)
 • Ερυθρότητα του έξω ακουστικού πόρου
 • Ευαισθησία κατά την έλξη του πτερυγίου του αυτιού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΞΕΙΑ ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

Όταν μιλάμε για μέση ωτίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή του αυτιού που αφορά το τμήμα πίσω από το τύμπανο.
είναι η δεύτερη συχνότερη ασθένεια της βρεφικής και παιδικής ηλικίας μετά το κοινό κρυολόγημα.

Αίτια

Όταν ένα παιδί εμφανίσει συνάχι εξαιτίας κάποιας λοίμωξης, ίωσης ή αλλεργίας, υπάρχει η πιθανότητα να συγκεντρώσει υγρό στο μέσο αυτί, μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας, ένα «σωληνάκι» δηλαδή που ενώνει το αυτί με τη μύτη. Όταν οι ευσταχιανή σάλπιγγα πρηστεί εξαιτίας κάποιας φλεγμονής, αποφράσσεται με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται υγρό στο αυτί. Αν το υγρό αυτό μολυνθεί τότε προκαλούνται τα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας. εκδηλώνεται με έντονο πόνο στο αυτί και κάνει ιδίως τα μικρότερα παιδιά να κλαίνε, να έχουν το χέρι συνεχώς στο αυτί που τα πονάει και να είναι ευερέθιστα. Επιπλέον μπορεί να εκδηλωθούν συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετός, απώλεια της όρεξης, διαταραχή του νυχτερινού ύπνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

Είναι η μόνιμη «τρύπα» στο τυμπανο που μπορεί να συνοδεύεται από επεισόδια ωτόρροιας (υγρό που τρέχει από το αυτί).

Αιτίες που προκαλούν χρόνια μέση ωτίτιδα

Αν η διάτρηση δεν έχει προκληθεί από κάποιο τραυματισμό, πρέπει να αναζητηθούν άλλα αίτια που σχετίζονται κυρίως με τον κακό αερισμό του αυτιού μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας όπως

 • Υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια)
 • σκολίωση ρινικού διαφράγματος (στραβό διάφραγμα)
 • υπερτροφία ρινικών κογχών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΥΓΡΟ ΣΤΟ ΑΥΤΙ (ΕΚΚΡΙΤΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ)

Η εκκριτική ωτίτιδα ή, όπως απλά λέγεται «υγρό στο αυτί» είναι πράγματι υγρό που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο του αυτιού, εκεί όπου κανονικά υπάρχει αέρας. Οφείλεται κυρίως στην κακή λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, ενός σωλήνα δηλαδή που φέρνει σε επικοινωνία την μύτη με την κοιλότητα του αυτιού. Όταν ο σωλήνας αυτός είναι κλειστός , δεν επιτρέπει τον αερισμό του ωτός με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση υγρού πίσω απο το τύμπανο.

Αίτια

Πολλές είναι οι καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην εκκριτική ωτίτιδα, ο πιο συχνές από τις οποίες είναι:

 • Η αλλεργική ρινίτιδα , η οποία προκαλεί φλεγμονή της μύτης και κατ’ επέκταση απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας και υγρό στο αυτί.
 • Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (π.χ. ιγμορίτιδα)
 • Τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις)
 • Οι απότομες μεταβολές τησατμοσφαιρικης πίεσης (π.χ. προσγείωση-απογείωση αεροπλάνου, κατάδυση)
 • Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι του ρινοφάρυγγα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά