Οξεία ιγμορίτιδα-οξεία παραρρινοκολπίτιδα

Τι είναι η οξεία παραρρινοκολπίτιδα ;

Ο σωστός όρος είναι οξεία ρινοκολπίτιδα και αφορά σε φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων.

Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι όχι μόνο τα ιγμόρεια, που είναι γνωστά στο ευρύ κοινό , αλλά επίσης οι πρόσθιες και οπίσθιες ηθμοειδείς κυψέλες, οι μετωπιαίοι κόλποι και οι σφηνοειδείς κόλποι. Αυτοί αποτελούν αεροφόρες κοιλότητες του κρανίου γύρω από την μύτη και παροχετεύουν στο εσωτερικό αυτής μέσω κάποιων μικρών στομίων.

Η φλεγμονή των κόλπων προκαλεί απόφραξη των στομίων, αδυναμία παροχέτευσης κόλπων και κατά συνέπεια συσσώρευση βλεννοπυωδών εκκρίσεων.

Ανάλογα με την διάρκεια των συμπτωμάτων, διακρίνεται σε οξεία, αν διαρκεί έως 4 εβδομάδες, ενώ εάν η συμπτωματολογία διαρκέσει περισσότερο από 12 εβδομάδες, μεταπίπτει σε χρόνια ρινοκολπίτιδα.

Τι προκαλεί την οξεία ρινοκολπίτιδα ;

Συνήθως αρχίζει με μια απλή ίωση-κρυολόγημα που όμως δεν υποχωρεί μετά από παρέλευση 10 ημερών.  Υπάρχουν όμως και άλλες καταστάσεις , όπως για παράδειγμα η αλλεργική ρινίτιδα, η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος (στραβό διάφραγμα), η παρουσία ρινικών πολυπόδων, που ευνοούν την απόφραξη των στομίων των κόλπων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας παραρρινοκολπίτιδας ;

Τα συχνότερα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η οξεία ρινοκολπίτιδα είναι:

  • Ρινική συμφόρηση(μπούκωμα)
  • Ρινική καταρροή με δύσοσμες πυώδεις εκκρίσεις
  • Πονοκέφαλος
  • Ευαισθησία στο πρόσωπο και πόνος στο σκύψιμο
  • Βήχας
  • Πυρετός
  • Διαταραχές όσφρησης

Διάγνωση :

Απαραίτητη εξέταση για την διάγνωση της ρινοκολπίτιδας πέραν της λήψης ενός καλού ιστορικού, είναι  η ΩΡΛ εξέταση. Η ακτινογραφία ιγμορείων αποτελεί πλέον μια απαρχαιωμένη μέθοδο διάγνωσης της ρινοκολπίτιδας η οποία δεν μπορεί να δώσει στον/στην ιατρό πολλές πληροφορίες. Αντίθετα η ενδοσκόπηση της ρινός αποτελεί μια ανώδυνη εξέταση που γίνεται στο ΩΡΛ ιατρείο, και περιλαμβάνει την εξέταση του εσωτερικού της ρινός με χρήση κάμερας και ειδικού ενδοσκοπίου

Σε περιπτώσεις μη υποχώρησης της συμπτωματολογίας παρά την λήψη αγωγής, σε επιλεγμένες καταστάσεις και υποψία επιπλοκών, κρίνεται σκόπιμη η διενέργεια αξονικής τομογραφίας.

Θεραπεία της οξείας παραρρινοκολπίτιδας

Η θεραπεία της οξείας ρινοκολπίτιδας περιλαμβάνει την αντιβιοτική αγωγή, λήψη παυσίπονων, ρινικά αποσυμφορητικά σπρέι και ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό με σκοπό τον καθαρισμό της μύτης από τις παχύρρευστες εκκρίσεις και απομάκρυνση του μικροβιακού πληθυσμού.

Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά