Μυριγγοτομή – Σωληνίσκοι Αερισμού

Γιατί να κάνω μυριγγοτομή ή/και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού

Η κυριότερες ενδείξεις είναι οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του μέσου αυτιού (οξεία μέση ωτίτιδα) και η παρουσία εκκριτικής ωτίτιδας, η παραμονή δηλαδή υγρού πίσω από το τύμπανο για διάστημα πάνω από 3 μήνες. Εάν αυτές οι καταστάσεις δεν αντιμετωπιστούν, ιδίως στα παιδιά, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα , όπως βαρηκοΐα και δυσκολίες στην ομιλία.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τοποθέτησης σωληνίσκων αερισμού(σωληνάκια) και μυριγγοτομής;

Η μυριγγοτομή περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μιας μικρής τομής (τρύπας) στο τύμπανο του αυτιού για την αφαίρεση του υγρού από το μέσο αυτί. Μερικές φορές, η μυριγγοτομή εκτελείται ως αυτόνομη θεραπεία.

Συχνά, ωστόσο, συνδυάζεται με τοποθέτηση σωληνίσκων στο τύμπανο με σκοπό να μείνει ανοιχτή η τρύπα αυτή και να διατηρηθεί ο αερισμός του αυτιού για μεγαλύτερο διάστημα.

Τί είναι τα σωληνάκια στα αυτιά;

Τα σωληνάκια είναι μικροί, κοίλοι πλαστικοί σωλήνες που τοποθετούνται στο τύμπανο. Επιτρέπουν στον αέρα να εισέλθει στο χώρο του μέσου αυτιού. Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παρουσίας υγρού στο αυτί και επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του αυτιού.

Χειρουργική επέμβαση

Τα σωληνάκια τοποθετούνται στο τύμπανο του αυτιού με σύντομη γενική αναισθησία στα παιδιά και τοπική αναισθησία στους ενήλικες. Ο ασθενής θα μπορεί να πάει σπίτι μία ή δύο ώρες μετά την επέμβαση.

Πόσο καιρό παραμένει το σωληνάκι στο αυτί;

Μετά από ένα χρονικό διάστημα 9-12 μηνών ,τα σωληνάκια πέφτουν μόνα τους στον ακουστικό πόρο. Σε περίπτωση που δεν πέσουν, αφαιρούνται υπό τοπική αναισθησία στο ιατρείο.

”Ως μυριγγοτομή ορίζεται η δημιουργία μικρής “τρύπας” στο τύμπανο του αυτιού με σκοπό την παροχέτευση του υγρού πίσω από τύμπανο.”

Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά