Λειτουργική Ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που στοχεύει τόσο στη διόρθωση – αλλαγή της εξωτερικής δομής της μύτης αλλά και τη βελτίωση της αναπνοής (Λειτουργική Ρινοπλαστική).

Αυτή η αλλαγή του ρινικού σκελετού – οι δομές των οστών και των χόνδρων της μύτης – κάνει τη μύτη πιο συμβατή με άλλες δομές του προσώπου. Το κίνητρο για μια ρινοπλαστική μπορεί να είναι η αλλαγή της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης, η βελτίωση της αναπνοής ή και τα δύο.

Η μύτη είναι αυτό που παρατηρούμε πρώτα στο πρόσωπο ενός ατόμου και η αλλαγή της μπορεί να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο πρόσωπο.

Στόχος της ρινοπλαστικής είναι να δημιουργήσει την πιο κατάλληλη μύτη για το πρόσωπό σας.

Ο στόχος στην αισθητική ρινοπλαστική είναι να αποκτήσουμε μια όμορφη μύτη με φυσική εμφάνιση, όπου μια επέμβαση είναι ουσιαστικά απαρατήρητη και όχι να δημιουργηθεί μια άσχετη μύτη με το πρόσωπό σας. Επομένως, η δημιουργία της πιο όμορφης μύτης από μόνη της δεν θα λύσει τα προβλήματα. Η δημιουργία της πιο κατάλληλης μύτης για το πρόσωπό σας θεωρείται το πιο επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Πριν το χειρουργείο, ο ασθενής θα πρέπει να συζητήσει την επιθυμία και τις προσδοκίες του με τον γιατρό του. Στην συνέχεια ακολουθεί ΩΡΛ κλινική εξέταση όπου αξιολογείται η δομή της μύτης. Το αν συνυπάρχει στραβό διάφραγμα και δυσκολία στην αναπνοή, αξιολογείται με ενδοσκοπική εξέταση (με κάμερα).

Μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινή ζωή μια εβδομάδα αργότερα.

Σε ποια ηλικία μπορώ να χειρουργηθώ;

Η συνιστώμενη ηλικία για ρινοπλαστική είναι όταν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της ρινός, συνήθως μετά τα 16 έτη για τις γυναίκες και τα 17 έτη για τους άνδρες.

Υπάρχει κατάλληλη εποχή για να χειρουργηθώ;

Μπορείτε να χειρουργηθείτε οποιαδήποτε εποχή. Συνιστούμε τη χρήση αντηλιακού με υψηλό SPF (αντηλιακός παράγοντας) για όσους κάνουν το χειρουργείο τους θερινούς μήνες. Συνιστούμε επίσης να μην φοράτε γυαλιά ηλίου για τρεις έως έξι μήνες.

Σε τι διαφέρει η ρινοπλαστική από την πλαστική του ρινικού διαφράγματος;

Η ρινοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αλλαγή του σχήματος της μύτης. Επειδή τόσο η αναπνοή όσο και το σχήμα της μύτης είναι αλληλένδετα, μια ρινοπλαστική μπορεί να γίνει όχι μόνο για να αλλάξει η εμφάνιση της μύτης αλλά και για να βελτιωθεί η αναπνοή από τη μύτη.

Η πλαστική του ρινικού διαφράγματος είναι μια χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί μόνο στον ευθειασμό του στραβού διαφράγματος για τη βελτίωση της αναπνοής

Μια πλαστική ρινικού διαφράγματος συχνά συνδυάζεται με μια ρινοπλαστική.

Είναι επώδυνο χειρουργείο;

Η εγχείρηση είναι εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή.

Η επέμβαση ρινοπλαστικής διαρκεί περίπου 1,5-2 ώρες. Είναι μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται με γενική αναισθησία. Οι ασθενείς μπορούν να πάρουν εξιτήριο μία ημέρα μετά το χειρουργείο.

Θα έχω σημάδια μετά;

Οι περισσότερες παρεμβάσεις γίνονται στο εσωτερικό της μύτης, επομένως μετά το χειρουργείο και την μετεγχειρητική περίοδο αποκατάστασης δεν παραμένουν μόνιμα σημάδια που να «προδίδουν» την επέμβαση.

Μετεγχειρητική πορεία

Ένας ελαφρύς πωματισμός με γάζες τοποθετείται μέσα στην μύτη για το πρώτο 24ωρο. Τοποθετείται επίσης ένας εξωτερικός νάρθηκας στη μύτη για περίοδο μίας εβδομάδας. Ο νάρθηκας αφαιρείται μια εβδομάδα αργότερα.

Η μετεγχειρητική περίοδος αποκατάστασης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιείται στο χειρουργείο, το είδος της παρέμβασης και συμμόρφωση του ασθενούς. Ο μέσος χρόνος αποκατάστασης μετά τη ρινοπλαστική κυμαίνεται από 7 έως 10 ημέρες. Πολλοί ασθενείς μπορούν εύκολα να επιστρέψουν στην εργασία ή στο σχολείο σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως μια εβδομάδα.

Μετά την επέμβαση, θα υπάρξει κάποιο πρήξιμο. Το πρήξιμο αυτό μπορεί να πάρει κάποιους μήνες για να επιλυθεί, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι σταματούν να το παρατηρούν μετά τον πρώτο μήνα. Αιματώματα (μελανιές) γύρω από τη μύτη είναι επίσης φυσιολογικά λόγω των παρεμβάσεων που έχουν γίνει, τα οποία όμως δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα και υποχωρούν μόνα τους σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Πότε θα δω το τελικό αποτέλεσμα;

Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα που αφαιρείται ο εξωτερικός νάρθηκας, ο ασθενής έχει απαλλαγεί από την παλιά του μύτη. Θα πρέπει όμως να γνωρίζει ότι το τελικό αποτέλεσμα του σχήματος της μύτης θα φανεί αφού έχει υποχωρήσει τελείως το οίδημα (πρήξιμο). Το διάστημα αυτό είναι περίπου ένα έτος.

”Με τη λειτουργική ρινοπλαστική επιτυγχάνεται αφενός η διόρθωση του διαφράγματος και η βελτίωση της αναπνοής αφετέρου η εξωτερική εμφάνιση της μύτης.”

 

Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά