Λειτουργική Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός Παραρρινίων – FESS

Τι είναι η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός-παραρρινίων;

Η λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική κόλπων (FESS) είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική για παθήσεις του παραρρίνιων κόλπων. Η χειρουργική επέμβαση έχει να κάνει με την αποκατάσταση του αερισμού και της παροχέτευσης των κόλπων μέσω διάνοιξης των φυσιολογικών οδών με μέγιστη διατήρηση των φυσιολογικών δομών και ιδιαίτερα των βλεννογόνων των κόλπων.

Η διαθεσιμότητα καμερών υψηλής ευκρίνειας και πολύ λεπτών ενδοσκοπίων επιτρέπει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο κατά τη διάρκεια της επέμβασης και ως εκ τούτου σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα.

Ενδείξεις για FESS

Η λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική των κόλπων ενδείκνυται στις ακόλουθες καταστάσεις:

  • Ρινικοί πολύποδες
  • Υποτροπιάζουσα οξεία ιγμορίτιδα
  • Χρόνια ρινοκολπίτιδα
  • Αλλεργική ρινοκολπίτιδα
  • Όγκοι ρινός ή των παραρρινίων (καλοήθεις ή κακοήθεις)

 Μετά την επέμβαση

Ο ασθενής παραμένει στην κλινική για μία νύχτα. Ένας ελαφρύς πωματισμός απο γάζες που έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό της μύτης, αφαιρείται την επόμενη ημέρα. Στη συνέχεια λαμβάνει οδηγίες σχετικά με την περιποίηση της μύτης καθώς και αντιβιοτική αγωγή.

Η πρώτη επανεξέταση γίνεται μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο, όπου γίνεται καθαρισμός της μύτης από εκκρίσεις και κρούστες για την πρόληψη πιθανών λοιμώξεων συμφύσεων της μύτης.  Ωστόσο, απαιτείται τακτική παρακολούθηση για ένα διάστημα με σκοπό τον έλεγχο της επούλωσης και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αποθεραπεία.

”Η πλέον σύγχρονη χειρουργική μέθοδος για την αντιμετώπιση των περισσότερων νοσημάτων της μύτης όπως πολύποδες, όγκοι ρινός , ρινορραγίες, είναι η λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική ρινός- παραρρινίων (FESS).”

Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά