Κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου

Η κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου αποτελεί ένα υπόλειμμα εμβρυικού ιστού , ιστός δηλαδή που υπάρχει κατά το σχηματισμό του εμβρύου, και παραμένει και μετά την γέννηση ενώ κανονικά θα έπρεπε να εξαφανίζεται.

Εμφανίζεται σαν μια μικρή ανώδυνη  μάζα μεγέθους περίπου 1-2 εκ στη μεσότητα του τραχήλου, η οποία ακολουθεί τις καταποτικές κινήσεις και μετακινείται προς τα πάνω κατά την έξοδο της γλώσσας από την στοματική κοιλότητα.

Σε περίπτωση φλεγμονής της κύστης, αυτή διογκώνεται απότομα, γίνεται επώδυνη, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα όπως ερυθρότητα της περιοχής, πυρετός έως και δυσκαταποσία σε περίπτωση μεγάλης αύξησης του μεγέθους της.

Διάγνωση :

Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση και την ψηλάφηση του τράχηλου. Στη συνέχεια πραγματοποιείται υπερηχογράφημα τραχήλου ενώ απαραίτητη είναι και η διενέργεια παρακέντησης δια λεπτής βελόνης (FNA) προς επιβεβαίωση κλινικής διάγνωσης και σε υποψία κακοήθειας.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί και επιπλέον απεικονιστικός έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Ποια είναι η αντιμετώπιση της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου;

Σε περίπτωση φλεγμονής , η αντιμετώπιση είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τη λήψη κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής. Σε δεύτερο χρόνο, εφόσον έχει υποχωρήσει η φλεγμονή , συνίσταται χειρουργική αντιμετώπιση και αφαίρεση της κύστης αφαίρεση της κύστης κρίνεται σκόπιμη γιατί αφενός μια επιμόλυνση της κύστης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αφετέρου διότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό περίπου 1% που μπορεί να υποκρύπτεται κάποια κακοήθεια.

Η επέμβαση

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Μια μικρή τομή γίνεται πάνω από την κύστη. Αφαιρείται η κύστη και ολόκληρη η οδός, καθώς και το μεσαίο τμήμα του υοειδούς οστού, ένα μικρό οστό σε σχήμα πετάλου που βρίσκεται στο λαιμό κάτω από το πηγούνι. Είναι σημαντικό η κύστη και η προσκολλημένη οδός να αφαιρεθούν πλήρως. Εάν ένα τμήμα έχει μείνει, η κύστη έχει μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής ή επανεμφάνισης.

Μετά την επέμβαση

Ο ασθενής παραμένει στην κλινική για μία νύχτα. Μια μικρή παροχέτευση που ειναι τοποθετημένη στο τραύμα αφαιρείται την επόμενη μέρα.

Με τη λήψη του εξιτηρίου λαμβάνει οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή.

Μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο/εργασία του μία εβδομάδα μετά την επέμβαση

Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά