Κογχοπλαστική

Τι είναι οι ρινικές κόγχες και ποιος ο ρόλος τους;

Οι ρινικές κόγχες είναι επιμήκεις οστέινες δομές της ρινικής κοιλότητας, 3 σε κάθε πλευρά του εσωτερικού της μύτης, η άνω, η μέση και η κάτω ρινική κόγχη. Επενδύονται από ρινικό βλεννογόνο και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της ροής του εισπνεόμενου αέρα.

Υπάρχουν διάφορες παθήσεις της μύτης –  συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών που προκαλούν αύξηση του μεγέθους των ρινικών κογχών και κατά συνέπεια δυσκολία στην αναπνοή (δυσχέρεια ρινικής αναπνοής). Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερτροφία των ρινικών κογχών;

Η αρχική θεραπεία των διευρυμένων κάτω ρινικών κογχών είναι συνήθως ένα στεροειδές ρινικό εκνέφωμα (spray).

Ωστόσο εάν το ρινικό σπρέι δεν είναι αποτελεσματικό τότε συνιστάται χειρουργική επέμβαση για τη μείωση του μεγέθους των ρινικών κογχών.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Μία επιλογή είναι O καυτηριασμός των ρινικών κογχών με χρήση Ραδιοσυχνοτήτων (Rf) ή Laser. Με την μέθοδο αυτή γίνεται συρρίκνωση του βλεννογόνου των ρινικών κογχών με αποτέλεσμα την άμεση βελτίωση της βατότητας του αέρα μεσα στη ρινική κοιλότητα.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία;

Η διαδικασία συχνά διαρκεί περίπου 10 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει όλες τις κανονικές του δραστηριότητες αμέσως μετά.

Μία άλλη επιλογή με μονιμότερα και καλύτερα αποτελέσματα είναι η κογχοπλαστική, όπου γίνεται αφαίρεση τμήματος του οστού της ρινικής κόγχης αφήνοντας τον βλεννογόνο να καλύψει την περιοχή από όπου αφαιρέθηκε το οστό. Αυτό αυξάνει τον ρυθμό επούλωσης και μειώνει την ποσότητα της κρούστας μετά την επέμβαση.

Στην κογχοπλαστική χρησιμοποιείται γενική αναισθησία. Ορισμένες φορές ίσως χρειαστεί να τοποθετηθεί κάποιος ελαφρύς πωματισμός από γάζες ο οποίος και αφαιρείται λίγο πριν λάβει εξιτήριο ο ασθενής.

Μετεγχειρητική περίοδος

Θα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία, στο σχολείο και σε λοιπές συνήθειες σας την ίδια ημέρα εάν κάνετε τη διαδικασία στο ιατρείο και σε μία εβδομάδα εάν κάνετε τη διαδικασία υπό γενική αναισθησία. Η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις  εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να υπάρχει τακτική παρακολούθηση από τον θεράποντα με σκοπό την ομαλότερη επούλωση των κογχών και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

”Η κογχοπλαστική αποσκοπεί στην συρρίκνωση των ρινικών κογχών και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της ρινικής αναπνοής. Μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία. Η πλήρης αποκατάσταση διαρκεί περίπου τέσσερις  εβδομάδες.”

Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά