Θυρεοειδεκτομή

Ο ρόλος του θυρεοειδούς αδένα και των θυρεοειδικών ορμονών.

Ο θυρεοειδής σας είναι ένας μικρός ενδοκρινής αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του τραχήλου κάτω από το δέρμα. Αποτελείται από τον δεξιό και αριστερό λοβό και ενώνονται μεταξύ τους μέσω του ισθμού. Ο κύριος ρόλος του θυρεοειδούς αδένα είναι να ελέγχει την ταχύτητα του μεταβολισμού του ανθρώπινου οργανισμού,παράγοντας και απελευθερώνοντας τις θυρεοειδικές ορμόνες , τις Τ3 και Τ4.

Οι ορμόνες αυτές συντονίζουν διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα μεταφέροντας μηνύματα μέσω του αίματος στα όργανα, το δέρμα, τους μύες και άλλους ιστούς.

Ενδείξεις θυρεοειδεκτομής

Κυριότερες ενδείξεις για θυρεοειδεκτομή είναι :

–  παρουσία ενός ή περισσότερων όζων στον θυρεοειδή αδένα.

–  Μεγάλη διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα που προκαλεί πιεστικά φαινόμενα σε γύρω όργανα ( οισοφάγο, τραχεία).

–  ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα.

Η επέμβαση

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Μια μικρή τομή περίπου 4 εκ γίνεται κατά προτίμηση σε ήδη υπάρχουσα ρυτίδα του δέρματος για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα μετεγχειρητικά.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, πέραν από την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, απαραίτητη είναι η αναγνώριση και η προστασία τόσο των λαρυγγικών νεύρων όσο και των παραθυρεοειδων αδένων, που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον θυρεοειδή. Οι παραθυρεοειδείς αδένες βρίσκονται εκατέρωθεν του θυρεοειδούς, είναι συνήθως 4, και σχετίζονται με τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Τραυματισμός αυτών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές. Τα λαρυγγικά νεύρα είναι 2, εντοπίζονται επίσης εκατέρωθεν του θυρεοειδούς αδένα και είναι υπεύθυνα για την κίνηση των φωνητικών χορδών και κατά συνέπεια για την φώνηση. Για τον λόγο αυτόν, διεγχειρητικά χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή (νευροδιεγέρτης) που βοηθάει τον χειρουργό στην συνεχή νευροπαρακολούθηση των λαρυγγικών νεύρων της φωνής και στην προστασία αυτών από τυχόν κακώσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της θυρεοειδεκτομής, η τομή κλείνει με ενδοδερμική ραφή για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Μετά την επέμβαση

Ο ασθενής παραμένει στην κλινική συνήθως μία ημέρα. Με το εξιτήριο λαμβάνει οδηγίες από τον ΩΡΛ αλλά και από τον ενδοκρινολόγο για να διασφαλιστεί μια ομαλή μετεγχειρητική πορεία.

”Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους σημαντικότερους ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου οργανισμού και παράγει συνεχώς 3 από τις βασικότερες ορμόνες του ανθρώπινου οργανισμού: Τριιωδοθυρονίνη (Τ3),Θυροξίνη (Τ4),Καλσιτονίνη.”

Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά