Αλλεργική ρινίτιδα

Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα ;

Ως αλλεργική ρινίτιδα είναι μια αντίδραση υπερευαισθησίας του ρινικού βλεννογόνου σε διάφορα εξωγενή ερεθίσματα (αλλεργιογόνα).

Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα που ευθύνονται για την αλλεργική ρινίτιδα είναι η γύρη, το τρίχωμα των ζώων, τα ακάρεα, η σκόνη κτλ.

Αναλόγως της βαρύτητας των συμπτωμάτων, η αλλεργική ρινίτιδα διακρίνεται σε ήπια και σοβαρή ρινίτιδα, ενώ αναλόγως της διάρκειας διακρίνεται επίσης σε διαλείπουσα ( διάρκεια < 4 ημέρες/εβδομάδα) ή συνεχή ( διάρκεια >4ημερες/εβδομάδα)

 

Πώς εκδηλώνεται η αλλεργική ρινίτιδα-συμπτώματα

Οι ασθενείς παραπονούνται συνήθως για ρινική καταρροή ή/και ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και κνησμό.

Πολλές φορές, στα πλαίσια της αλλεργίας, εμφανίζουν συμπτώματα και από τα μάτια όπως δακρύρροια, επιπεφυκίτιδα, κνησμό.

Τα συμπτώματα αυτά συχνά είναι τόσο ενοχλητικά που δυσκολεύουν τόσο τον ύπνο όσο την λοιπή καθημερινότητα του ασθενή.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας :

Η λήψη ενός καλού ιστορικού και η ΩΡΛ εξέταση αποτελούν το κλειδί για την διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επιπλέον έλεγχος με εργαστηριακές εξετάσεις ή/και δερματικά tests. Πολλές φορές όμως, είναι αδύνατη η ανεύρεση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου που προκαλεί την ρινίτιδα.

Σημαντικό στη λήψη του ιστορικού είναι να διευκρινιστεί εάν τα συμπτώματα εμφανίζονται αμφοτερόπλευρα ή μονόπλευρα. Στην δεύτερη περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η ενδοσκόπηση της μύτης και πιθανόν επιπλέον απεικονιστικός έλεγχος.

 

Ποια είναι η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας ;

Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας είναι συχνά συμπτωματική. Περιλαμβάνει φαρμακευτική θεραπεία τόσο τοπικά στην μύτη αλλά και αγωγή από του στόματος, ενώ πολλές φορές δίδεται θεραπεία και για τα οφθαλμικά συμπτώματα.

Ρινικά sprays και αντιισταμινικά δισκία αποτελούν την αρχική θεραπεία. Η τακτική παρακολούθηση του ασθενούς και η καταγραφή των συμπτωμάτων του είναι απαραίτητη ώστε να δοθεί το καταλληλότερο φαρμακευτικό σχήμα που θα ανακουφίσει τον ίδιο από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας.

Σε περιπτώσεις όπου η αλλεργική ρινίτιδα συνυπάρχει με ρινικούς πολύποδες συνίσταται η χειρουργική αντιμετώπιση της ρινικής πολυποδίασης (fess) , η οποία πολλές φορές οδηγεί σε σημαντική ύφεση των συμπτωμάτων και κατά συνέπεια βελτίωση της καθημερινότητας του ασθενή.

”Η αλλεργική ρινίτιδα χωρίζεται σε δύο τύπους: την εποχιακή και τη χρόνια. Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα παρατηρείται πιο συχνά την άνοιξη και το  φθινόπωρο και είναι αποτέλεσμα των εξωτερικών αλλεργιογόνων όπως για παράδειγμα είναι η γύρη. Αντίθετα η χρόνια μπορείς να εμφανιστεί ανεξαρτήτου εποχής με κύρια αίτια τη σκόνη και τα κατοικίδια ζώα.”

 

Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά