Αδενοτομή – “κρεατάκια”


Τι είναι τα κρεατάκια

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή αλλιώς κρεατάκια είναι λεμφικός ιστός που βρίσκεται πάνω από την οροφή του στόματος, πίσω από τη μύτη. Αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από ιούς και βακτήρια. Τα κρεατάκια αρχίζουν να συρρικνώνονται γύρω στην ηλικία των 5 έως 7 ετών στα παιδιά και μπορεί να εξαφανιστούν σχεδόν εντελώς κατά την εφηβεία.

 

Τι συμπτώματα προκαλούν τα κρεατάκια;

Ενώ τα κρεατάκια βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από ιούς και βακτήρια, μερικές φορές διογκώνονται και μολύνονται χρόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε λοιμώξεις, αλλεργίες ή άλλους λόγους. Μερικά παιδιά μπορεί επίσης να γεννηθούν με ασυνήθιστα μεγάλα κρεατάκια.

Όταν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ενός παιδιού μεγεθύνονται, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα κλείνοντας εν μέρει τον αεραγωγό του. Όταν συμβεί αυτό, τα παιδιά μπορεί να έχουν αναπνευστικά προβλήματα, μολύνσεις στο αυτί ή άλλες επιπλοκές, που μπορεί να οδηγήσουν σε ροχαλητό ή πιο σοβαρές καταστάσεις όπως άπνοια ύπνου (διακοπή αναπνοής) τη νύχτα.

Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί ρινική καταρροή, συμφόρηση και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις των παραρρίνιων κόλπων. Οι διευρυμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αυτιού και εκκριτική ωτίτιδα, που μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή πτώση ακοής.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια);

Εάν ένας γονιός υποψιάζεται ότι το παιδί έχει πρόβλημα με τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις του λόγω προβλημάτων με την αναπνοή, τα αυτιά ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των κόλπων, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον/την ΩΡΛ του.

Μετά τη λήψη ιστορικού, ο/η γιατρός θα ελέγξει τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις του παιδιού, είτε με ακτινογραφία είτε με ενδοσκόπηση της μύτης με λεπτό ενδοσκόπιο.

Με βάση τα συμπτώματα του παιδιού και εάν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις του φαίνονται διευρυμένες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων.

 

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να αφαιρεθούν τα κρεατάκια;

Η αδενοτομή είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), των οποίων η αφαίρεση δεν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ικανότητα του παιδιού να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Η επέμβαση πραγματοποιείται ως επί το πλείστον σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 7 ετών. Όταν το παιδί είναι άνω των 7 ετών, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αρχίζουν να συρρικνώνονται και θεωρούνται υπολειπόμενο όργανο στους ενήλικες (ένα κατάλοιπο χωρίς σκοπό).

 

Πώς γίνεται η αδενοτομή;

Η επέμβαση γίνεται εξ ολοκλήρου μέσα από το στόμα, με γενική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο γιατρός θα ανοίξει ευρέως το στόμα του ασθενή με έναν στοματοδιαστολέα και στη συνέχεια θα αφαιρέσει τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις.

 

Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλο χειρουργείο;

Προεγχειρητικά γίνεται έλεγχος παρουσίας υπερτροφικών αμυγδαλών ή παρουσίας υγρού στα αυτιά. Σε περίπτωση που υπάρχει κάτι τέτοιο, μπορεί στο ίδιο χειρουργείο να πραγματοποιηθεί και αμυγδαλεκτομή ή/και μυριγγοτομή.

 

Μετά το χειρουργείο

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι την ημέρα της επέμβασης. Διαφορετικά παραμένουν ένα βράδυ. Με το εξιτήριο λαμβάνουν συγκεκριμένες οδηγίες και μπορεί να επιστρέψει στις συνήθειές του σε λίγες μέρες.

Εάν έχει πραγματοποιηθεί και αμυγδαλεκτομή, τότε δίνονται ειδικές οδηγίες σχετικά με την διατροφή και την φαρμακευτική αγωγή, αναλόγως της περίστασης.

Dr-Γκορτσαλή Αθανασία
Ώρες λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα – Παρασκευή:  10:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00
Σάββατο: Κατόπιν Επικοινωνίας
Κυριακή: Κλειστά